Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výměnu Novotného si vynutili právě jestřábové, protože on odmítal ruské požadavky na rozmístění ruských vojsk v Československu. Samotnou výměnu ovšem zpackali a pak si nekompromisně vynutili vojenský zásah.

Ulbricht mohl jen stát v koutě a žmoulat čepici. Kdyby si začal moc vyskakovat, zlikvidovali by ho. Imre Nagy, Miklós Gemés a další by mohli vyprávět ...

4 0
možnosti
Foto

Těmito několika poznámkami jsem jenom chtěl ukázat, že vojenskou intervenci ovlivnila celá řada faktorů, na které bychom neměli zapomínat.

Zdroj: https://jaroslavbalek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=805510

Ano, ač primární byl zájem Kremlu, ,,usalašit" svá vojska a vytvoření svých voj. základen i na našem území. A když to nešlo po dobrém, každá záminka byla pro Kreml dobrá. Ani ,,nátlak" pohlavárů satelitů to až tak nemohl ovlivnit. Nacvičené to bylo, neb takřka stále probíhaly manévry VS, a to i na našem území. PS. Jsem pamětníkem, a ani tehdy jsem nebyl bez info, nikoli však z kom zdrojů.

3 0
možnosti
Foto

Nebyl to jenom Ulbricht, ale byl to i Gomulka. Proti intervenci byl Kadár, který se snažil přemluvit Dubčeka, aby udělal změny, které Brežněvovi slíbil. Šlo jenom o odvolání 4 ministrů. Brežněv vojenskou intervenci nechtěl a proto jezdil za Dubčekem jej přesvědčit. Ten mu vždy všechno slíbil a pak neudělal nic a doma vykládal, že spory jsou vyřešeny. Ještě před intervencí mu volal, ať uděla zěny a tím se vyhne krajnímu řešení. Ten brečel a řekl, že mu je to jedno.

1 1
možnosti
Foto

Ale nešlo. Šlo o voj. základny sojuzu i na našem území. A když to nešlo po dobrém, ,,důvodná záminka" se prostě našla.

3 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Národohospodář a spisovatel. Publikoval celou řadu statí z oblasti hospodářské politiky, Je autorem 12 knih především z oblasti historie a politiky, ale i humoristických včetně divadelní hry a dvou sbírek básní. Provozovatel webu Politika teoreticky i prakticky. https://www.politika-teoreticky-i-prakticky.cz/ a Knihy Jaroslav Bálek, Bálek Jaroslav knihy (knihy-jaroslav-balek.cz)

 

 

Seznam rubrik