Diskuse

Cash only

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Můžete prosím uvést nějaký příklad z Vašeho okolí, kde se Vám "rozmnožily nápisy Cash only"?

Například tady https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-kartou-nebo-cash-data-ukazala-cim-cesi-plati-234055 tvrdí pravý opak - počet transakcí kartou stále roste, stejně jako počty obchodníků, kteří karty akceptují.

Dal jsem si tu práci a prošel si naše malé město. Žádný obchodník, který loni přijímal karty, je přijímat nepřestal. Naopak třeba můj kamarád zmrzlinář letos zavedl platby kartou na všech svých stáncích.

Ve světle toho, co jsem napsal, zcela zodpovědně říkám, že lžete. Stejně jako Schillerová, která hovoří dokonce o tsunami cash only.

Ani Vy, ani ona, jste si nikdy žádný skutečný průzkum neudělali, Jen jste se chytli nějakého případu, který jste hned převedli na trend.

1 1
možnosti
Foto

No na malém městě je možná situace trochu jiná, tam se většinou všichni znají a tak si zpravidla málokdo dovolí neetické jednání. Ale stačí si projít třeba okolí Václavského náměstí v Praze a tam těch cedulí je na můj vkus dost. A ty urážky si prosím odpusťte.

1 1
možnosti
Foto

Proč by nemohly existovat obě možnosti? Vypadne proud a nenakoupíte (nejednou se stalo). A mít v peněžence pár korun není zas takový horor, jak se všude mnozí tváří, pod záminkou, že jsme už tolik IN a pokrokoví, že mít bankovku je pod úroveň dnešního člověka.

1 1
možnosti
ZZ

Také sebou nosím pro jistotu hotovost, ale při placení s ní je problém, protože obsluha nemá zpravidla na vrácení.

Telefonem, nebo kartou, je vše jednodušší a bezproblémové.

0 0
možnosti
LH

Proč odmítají dát do Ústavy právo na hotovost?, protože připravují kreditní systém bankovní totality. V Číně je laboratoř...

3 0
možnosti
Foto

Mít právo platit hotovostí není o zamítnutí plateb kartami. Je to oprávněná reakce na hrozbu zavedení CBDC, digitální měny, spravované centrálními bankami s následným zrušením hotovosti. Takže ten tlak zákonitě vyvolává protitlak a oprávněné obavy. Je na kupujícím i prodávajícím, jaké možnosti si vyberou.

4 1
možnosti
MB

Takže u nás zavádí Cash only Fiala? No to jsou věci. A ty vedra nebo nedostatek vody na něj taky svedete?

3 0
možnosti
Foto

Fiala zrušil EET a to vede k tomu, že se přestávají brát karty a vydávat účtenky.

1 4
možnosti
VV

Přijde mi, že celá kauza s hotovostí je produktem "okurkové sezóny". Nikde, kde se pohybuji, jsem se nesetkal s tím, že by nebylo možné platit bezhotovostně. Snad kromě stánku se zmrzlinou na ulici nebo různých turistických pastí. Pokud karty nebere zelinář na trhu, plně to chápu. Pokud je nebere obchodník nebo restaurace, prostě k nim nejdu. Obvykle ne proto, že neberou karty, ale protože tam bývá nějaký další problém.

1 2
možnosti
RV

Mně se to tedy už stalo, teď o víkendu v jedné vyhlášené pizerii ve velkém městě

0 0
možnosti
AV

A80l75e85š 73V40o47l75f

18. 7. 2023 13:50

EET nemá s platbou kartou nic společného. Vůbec nic. Proč nenecháte lidi na pokoji, at si určí platby, jak jim to vyhovuje. Má nárok na svobodné rozhodnutí. Stejně jako majitelé hotelů, at si svobodně rozhodnou, jestli k nim můžou děti, nebo důchodci, nebo zvířata. V čechách se hnusně rozmáhá idea "já jsem zákazník a mám peníze a vy budete posluchat mě, co já chci a jak to potřebuju." Pokud má někdo svůj podnik, zoodpovídá za chod, financuje ze svého je provoz, tak je problém se přizpůsobit jeho pravidlům? Mě se nelíbí spíše nutnost platby kartou, protože jakmile někdo něco někde zaplatíte kartou, už další desítky lidí ví, kde jste, co a kdy jste si koupil atd. To si neuvědomujete? Jste pod kontrolou. A že vám hned začnou chodit cílené reklamy je to nejmenší. Svoboda znamená svobodně se rozhodnout o všem, co se mě týká. Já jsem jednoznačně za svobodným rozhodnutím a způsobu plateb. A jak už někdo psal, drtivá většina těchto malých živnostníků stejně platí paušál, tak je úplně jedno, jestli zaregistruje platbu kartou, nebo hotově.

9 2
možnosti
Foto

Rozhodně je potřeba alternativní způsob platby. Pokud možno takový aby se nedal zneužívat k politickým cílům. Placení hotově kartou , nebo třeba kryptoměnou ať paralelně existují. Nikoho nemá být nucen k tomu jak bude platit nebo jaké platby bude příjmat.

Otázka je co je pro koho výhodné.

4 1
možnosti

Návrat k placení hotovostí je krok zpět, ať si kdo co chce říká. Lidem, kteří jsou zvyklí nosit po kapsách zmuchlané bankovky, nebo nacpané portmonky, je to jedno. Ovšem pro toho, kdo si zvykl platit téměř všude kartou, je to otravné. Já už jsem rozhodnut, že tam, kde zrušili možnost platit kartou, podruhé nepáchnu. I kdyby to měla být má oblíbená restaurace.

2 7
možnosti
Foto

Problém je že platební systém může být zneužít . Karty a účty může banka zablokovat na politickou objednávku. Platební systém se může stát nástrojem politického a ekonomického soupeření. Příkladem je příběh Juliana Assange.

7 1
možnosti
MK

Tento spolek co nám vládne v čele s Fialou pomáhá svým voličům rozkrádat státní kasu kde se dá. Začalo podporou šedé ekonomiky zrušenímm EET, pak zastropováním cen energií u prodejců místo u výrobců aby následně rozdíl musela dorovnat ze státní kasy a tím si nahrabala na vysoké dividendy u výrobců kde má většina politiků akcie. To je povedený spolek defraudantů že? No hnus........

4 5
možnosti
RC

Opakovany nesmysl se stropem u vyrobce - kdyz zastropujes vyrobce, tak ten, kdo to od nej koupi, muze prodavat za libovolnou cenu. Nemluve o tom, ze

- uz dodavatele meli davno nakoupeno

- nezastopujes elektrinu nakoupenou v zahranici.

Jak jsi prisel na to, ze vetsina politiku ma akcie vyrobcu elektriny?

4 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Národohospodář a spisovatel. Publikoval celou řadu statí z oblasti hospodářské politiky, Je autorem 12 knih především z oblasti historie a politiky, ale i humoristických včetně divadelní hry a dvou sbírek básní. Provozovatel webu Politika teoreticky i prakticky. https://www.politika-teoreticky-i-prakticky.cz/ a Knihy Jaroslav Bálek, Bálek Jaroslav knihy (knihy-jaroslav-balek.cz)

 

 

Seznam rubrik