Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

U nás se pravice a levice moc nerozlišuje, když pravicová vláda udržovala bankovní socialismus a levicová vláda privatizovala banky. Levicová vláda u nás snižovala sociální dávky (sebrala podpory absolventům, zavedla zákon o hmotné nouzi, který dávky zpřísňuje), pravicové vlády zvyšovaly daně nebo vymýšlely nové a také zprava zazněl návrh na zavedení státem zaručeného příjmu (Vlastimil Tlustý).

0 0
možnosti

Jak správně uvádíte, v politice (a nejen v ní) působí zákon akce a reakce. Nelze však opomíjet širší zákon rovnováhy - vyvažování. Problém převálcované levice není v aktuálních relativně krátkodobých volebních cyklech, nýbrž tkví ve 40ti letém období plánovaného hospodářství za minulého režimu, zatímco tržní ekonomiku tady máme cca 30 let.

Už jen z některých diskuzních příspěvků níže je zřejmé, že k nastolení mentální rovnováhy v této zemi doposud nedošlo. Praktická realizace pravicových dogmat v této zemi stále ještě nevedla k jejich dostatečné diskreditaci, srovnatelné s diskreditací těch levicových za minulého režimu. Pravicový primitivismus proto bude u nás dál vítězit.

Pokud jde o studenty, o ty bych Vaše levicové naděje rozhodně neopíral. Zatímco ve vyspělých kapitalistických zemích jsou skutečně spíše levicově orientovaní, v ČR se známé přísloví "kdo není v mládí levičák, nemá srdce a kdo není v dospělosti pravičák, nemá rozum", rozhodně neuplatňuje. Školský systém (od základních škol po univerzity - zejména na VŠE) seká jak "baťa cvičky" pravicově indoktrinované stádo - bohužel to tak musím nazvat. Kdo je levičák, je považován za divného a asi nedával při výuce pozor.

Podotýkám, že politické ideologie (lhostejno zda pravicové či levicové) osobně považuji za tu nejtupější formu náboženské víry, jakou si lze představit.

0 0
možnosti

J14a66n 40M29a46r55e47k

1. 6. 2023 0:39

Levice...at' je zalezlá tam, kde je. Měli jste jí tam přes 40 let. To snad stačilo.

3 0
možnosti
Foto

Zkuste si říct kdo je levice a kdo pravice. Pokud budete souhlasit s tím, že kdo do systému přispívá je pravice a kdo bere je levice, je u moci levicová koalice, která většinu opatření směřuje na pracující "pravici". Pravicová vláda lepí díry v rozpočtu škrtáním výdajů. Ano, škrty tam jsou, ale zatímco příjmy jsou jasně definované, škrty se zruší s prvním návrhem rozpočtu.

0 0
možnosti
Foto

Která levice, žádnou tu nevidím.

1 0
možnosti

V PS nikdo jiný než levice není. A podle toho to s republikou i vypadá.

1 0
možnosti
Foto

Levice ať vyhyne a současná pravice ať je nahrazena skutečnou pravicí. Pokud se tak nestane, tak postupně zchudneme a propadneme se do chaosu nekonečných třídních bojů, kde budou létat zápalné láhve a vláda bude víc a víc utužovat svou, již tak velkou moc.

0 0
možnosti
Foto

Levice u nás pořád ovlivňuje politické dění. V současné Sněmovně to je ANO, SPD, Piráti nebo Lidovci. Zbytek, tj. TOP09, STaN či ODS jsou středolevé subjekty.

4 0
možnosti

J26i28r96i 77B93o13r

31. 5. 2023 16:07

Vase představa že levice jsou samí chudáci je komická. To máte z VUMLu?

5 1
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Národohospodář a spisovatel. Publikoval celou řadu statí z oblasti hospodářské politiky, Je autorem 12 knih především z oblasti historie a politiky, ale i humoristických včetně divadelní hry a dvou sbírek básní. Provozovatel webu Politika teoreticky i prakticky. https://www.politika-teoreticky-i-prakticky.cz/ a Knihy Jaroslav Bálek, Bálek Jaroslav knihy (knihy-jaroslav-balek.cz)

 

 

Seznam rubrik