Diskuse

USA náš vzor?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane Balku. Vas nadpis ukazuje neznalost veci, ktere chcete porovnat. Poukazani americke vladni struktury se strukturou Ceske republiky je tak naivni, ze se mi tlaci na mysl jedine ceske slovo, ktere vsak nemohu napsat. Tato diskuzni poznamka by urcite byla smazana.

Nebudu vam dlouze vysvetlovat rozdilnosti a take nebudu davat ten ci onen system vladnuti do popredi. Jen jednu skutecnost musim vyzvyhnout. Spojene staty maji system postaveny na volbe JEDINCE do kazde pozice vedeni. Okruh volicu tohoto jedince je urcen a obcan si muze vybrat toho nejlepsiho z kandidatu. Tento system je obranou proti vytvoreni DIKTATURY jedince, protoze ma mnoho vnitrnich opatreni, ktere my v CR ani nezname. Proto se tento system drzi 230 let od sveho nastoleni (1787).

Ten politicky system v Ceske republice je postaven na volbe ideologie. Je prevzat z konstitucni monarchie Rakouska (1867). Lenivost ceske spolecnosti po usporadani Ceskoslovenska az po dnesek, nenasel silu v presvetcenim, ze existuje lepsi system, davalici obcanum lepsi moznost byt strujcem sve budoucnosti.

Zde jsem vam jen naznacil oba systemy. Je na vas odpovedet na vasi otazku a take ctenarum, kteri v tom ceskem prostredi ziji.

0 0
možnosti
PK

S trochou nadsázky - Francie je také postavena na jedinci a nezdá se mi že by byla evropskou vlajkovou lodí, spíše upadá.

0 2
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Národohospodář a spisovatel. Publikoval celou řadu statí z oblasti hospodářské politiky, Je autorem 12 knih především z oblasti historie a politiky, ale i humoristických včetně divadelní hry a dvou sbírek básní. Provozovatel webu Politika teoreticky i prakticky. https://www.politika-teoreticky-i-prakticky.cz/ a Knihy Jaroslav Bálek, Bálek Jaroslav knihy (knihy-jaroslav-balek.cz)

 

 

Seznam rubrik