Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slabý stát, slabá vláda

Někdy se hovoří, a to nejen u nás, o slabé a neschopné vládě. Ale aby vláda mohla někomu smysluplně vládnout musí mít komu. Zjednodušené se dá říci jaký stát taková vláda. 

Tedy slabý stát slabá vláda, a naopak silný stát silná vláda. Platí ovšem také, že silná vláda může přetvořit slabý stát ve silný. A když už jsme u těch zjednodušeních, tak se asi platí, že silný stát je takový, který má dostatek prostředků, aby mohl aktivně a pozitivně ovlivňovat vývoj v dané společnosti. To by mu měla zajistit zejména příjmová stránka státního rozpočtu. Pokud se takové příjmy dají získat převážně snížením důchodů anebo prostřednictvím spotřebních daní a DPH zdaněním těch nejchudších, tak to je znakem slabého státu.

 Od druhé světové války došlo u nás ke dvěma extrémům. Prvním byl bezprostředně po válce rozsah znárodnění, kdy se znárodnilo prakticky úplně všechno včetně nejmenších živnostníků. Druhým byl po roce 1989 opačný proces, kdy se právě naopak, zprivatizovalo skoro všechno, a ještě za účasti zahraničního kapitálu. Uplatňovaly se teorie, že stát nemá do ničeho mluvit, že ničemu nerozumí a že o všem má rozhodovat neviditelná ruka trhu. Oba extrémy měly negativní důsledky.

Podíváme-li se do západní Evropy tak můžeme vidět typické vlny privatizace a zestátňování, která se někdy i pravidelně střídaly. Tamní zkušenosti, jakož i z celé Evropské unie i USA ukazují, že znárodnění se provádí zejména odkoupením podílu a navýšením kapitálu. Může být trvalé neb dočasné, řešit hospodářské problémy důležitých společností, zabraňovat získání většinového podílu ze zahraničí, přispívat k řešení nouzového stavu a vůbec posilovat suverenitu země a akceschopnost vlády.

Jako příklad se někdy uvádí USA, kde vláda po finanční bouři 2008 skoupila americké automobilky, vyhodila management, situaci aspoň trochu zlepšila, a pak akcie stále se ztrátou prodala. V Evropské unii v posledních letech byla buď znárodněna anebo se o to vážně uvažovalo celá řada firem. Namátkou lze jmenovat například ve Francii Électricité de France a loděnice STX. V Německu plynárenskou společnost Uniper. V Itálii leteckou společnosti Alitalia. Maďarsko jednalo o znárodnění řady firem, které byly v minulosti privatizovány. Někdy je tak snaha řešit problémy bank. Například v Nizozemí banky a pojišťovny SNS Real, v Irsku Anglo Irish Bank, v Rakousku Österreichische Volksbanken. Ve Španělsku vláda přebrala kvůli koronaviru soukromá zdravotnická zařízení.

I u nás se objevují názory, které na jedné straně směřují k rozšíření privatizace, například se objevují snahy o privatizaci Budvaru, Českých drah, České pošty. Na straně druhé se objevují požadavky na zestátnění například vodárenských podniků včetně vodovodů a kanalizací, větrných elektráren, bytů OKD, ČSA. Největší pozornost je věnována zestátnění ČEZu vykoupením 30 % akcií, které drží soukromí vlastníci. Cílem této akce může být mimo jiné i rychlé a razantní snížení cen elektrické energie mírně nad úroveň výrobních nákladů. Stát tady prosadil  rozdělení mezi vlastníky téměř celého loňského zisku firmy ve výši 78 miliard korun a vyplacení rekordní dividendy ve výši 145 korun na akcii, Stát, který ovládá 70 procent tak tím získá do rozpočtu nemalou sumu ve výši 54 miliard korun.

Ukazuje se, že možnosti zestátnění například odkoupením podílu, navýšením kapitálu apod. je třeba vážně zvažovat jako jednu z možností řešení   případného krizového stavu a posílení síly země i v České republice. A lze se se přitom nechat inspirovat příklady z USA a Evropské unie. Na druhé straně by měly v rukou státu zůstat důležité strategické firmy a i ty, které mají svou významnou historii a světovou proslulost, jakož i národní a kulturní památky. Když si dáte někde v cizině, třeba v nějaké zapadlé vesničce, Budvar a je na něm napsáno: Owned by the Czech Republic, tak vás to jistě u srdce zahřeje a potěší, že ještě vůbec něco vlastníme. Vždyť i památné místo české historie horu Říp vlastní jakási Američanka, která se přivdala k Lobkowiczům. 

Autor: Jaroslav Bálek | úterý 11.7.2023 10:31 | karma článku: 14,72 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Jaroslav Bálek

21.srpen a podíl Německa

V souvislosti se vzpomínkami na 21. srpen 1968 se zdá jako by se zapomínalo jakou úlohu v okupaci sehrálo Německo, respektive Německá demokratická republika. Tady nešlo jen o vojenskou akci o síle 35 tisíc vojáků, ale i o celkovou

22.8.2023 v 11:15 | Karma: 16,89 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Jaroslav Bálek

Cash only

Tak se nám začínají množit všude možně nápisy cash only. A někde pro jistotu, aby snad nedošlo k omylu, to mají i v češtině: karty nebereme. A já chtěl jít zrovna nakupovat,

16.7.2023 v 17:44 | Karma: 41,84 | Přečteno: 7179x | Diskuse| Politika

Jaroslav Bálek

Ještě jednou k probuzení levice

Blog o probuzení levice vyvolal poměrně širokou diskusi a pokusím se proto zde na některé věci reagovat. Příspěvky lze zjednodušeně rozdělit zhruba do následujících 7 bodů:

6.6.2023 v 13:39 | Karma: 7,38 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika

Jaroslav Bálek

Probudí se levice?

V poslední době jako by se na nás hrnuly samé nepříjemné věci. Napadá mě například zdražení jízdného, a to i pro důchodce a studenty a mnoho dalšího.

31.5.2023 v 14:49 | Karma: 12,86 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika

Jaroslav Bálek

Vládní balíček a holubičí povaha

Opatření předložená Fialovou vládou vyvolala značnou nelibost zvláště na venkově, u důchodců a nižších příjmových vrstev. U jižních temperamentních národů by pravděpodobně vyvolala velké stávky, stavění barikád a zapalování ohňů.

21.5.2023 v 16:39 | Karma: 12,33 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 908x
Národohospodář a spisovatel. Publikoval celou řadu statí z oblasti hospodářské politiky, Je autorem 12 knih především z oblasti historie a politiky, ale i humoristických včetně divadelní hry a dvou sbírek básní. Provozovatel webu Politika teoreticky i prakticky. https://www.politika-teoreticky-i-prakticky.cz/ a Knihy Jaroslav Bálek, Bálek Jaroslav knihy (knihy-jaroslav-balek.cz)

 

 

Seznam rubrik